Det er aldrig sjovt at måle temperaturen på små børn, når de har det skidt. Man kan ikke regne med, at de kan ligge stille, og de vil oftest græde en del og være meget urolige, og det kan man jo godt forstå, når de små kroppe bliver ramt af sygdom.

Temperaturen er selvfølgelig ikke alfa og omega for alle sygdomme, men feber er udbredt, og derfor er det rart, at man kan tjekke, om børnenes temperatur er, som den skal være. Og så kan gode råd jo blive dyre, når man gerne vil spare den lille for ubehaget men samtidig tage temperaturen.

Svaret er såmænd så simpelt, at det næsten gør ondt. Man kan nemlig få berøringsfri termometre, som kan tage temperaturen uden at skulle have kontakt med det, der bliver målt. Det ligger også lidt i termen berøringsfrit termometer.

Der bliver produceret forskellige termometre af forskellige producenter, men et brand inden for helseplejen er Omron, som også laver blodtryksmålere for eksempel.

Lad bare barnet sove

Lad barnet sove

Man kan godt spørge sig selv, hvorfor man skulle kigge mod Omron og de berøringsfri termometre, fordi når barnet er sygt, har barnet jo det alligevel ikke særlig godt. Hvilken forskel gør det så, at barnet skal have taget temperaturen i et minut?

Det behøver ikke nødvendigvis gøre noget, men som nævnt tidligere kan det være svært at få den lille til at ligge stille, mens der bliver taget temperatur. Det gælder uanset hvor temperaturen bliver taget henne.

Med det berøringsfri termometer behøver man ikke bruge så længe på at tage temperaturen – i hvert fald skriver Omron selv om deres termometer, at det kan måle på 1 sekund. Det er noget hurtigere end mange andre temperaturer. Det er på grund af, at Omrons termometer kigger på infrarød stråling og udregner temperaturen i stedet for at skulle mærke varmen.

Der er også den store bonus, at hvis barnet er træt og sover, og man eksempelvis skal tage temperaturen hver time, kan man gøre det uden at vække barnet. Det er jo smart nok.

Kan også bruges til andet

Når man har et termometer, der kan måle temperaturen på 1 sekund, giver det mening også at bruge det til andre ting. Eksempelvis kan det bruges til at måle temperaturen på mælken i sutteflasken, inden det bliver givet til babyen. Så er man sikker på, at det ikke er for varmt.

Det samme gælder, hvis babyen skal i bad, så vandet ikke er for varmt og ender med at være ubehageligt for den lille. I det hele taget kan termometeret bruges til en række forskellige ting, selvom det i første omgang blev udviklet og solgt til at tage temperaturen på børns pander.

At man kan tage temperaturen på panden er en anden ting, som gør det let at arbejde med det berøringsfri termometer. På den måde er det let at finde det sted, man skal tage temperaturen på, og som nævnt lidt ovenfor, kan termometeret også bruges på børn, der sover – endda helt uden de vågner.