Når man er forkølet, flyder snottet. Det kan man sådan set ikke gøre noget ved, og det kan være noget så irriterende. Videnskab.dk undersøgte på et tidspunkt, om det var bedst at pudse næse eller bare snuse snottet op i næsen, men konklusionen var, at det reelt ikke gør nogen forskel.

Om man vælger den ene eller den anden løsning, kommer man nok til at tørre sig om næsen eller pudse næse en del i løbet af sådan en forkølelse, og det kan være hårdt for næsen.

Mange tager en rulle toiletpapir med under dynen, som kan tage de bølger af snot, der vil komme til at skylle ud af næsen, og det er en billig måde at få en masse papir. Det kan blive en dyr fornøjelse at købe dedikerede papirservietter og lommetørklæder.

Det kan dog også betyde, at man hurtigt kommer til at udtørre huden omkring næsen. Toiletpapir – og især de hårde typer – er ikke designet til at blive brugt flere gange i timen, og derfor kan papiret trække noget af fedtet i huden med, og det kan give rød og øm hud omkring næsen.

Rigtigt papir og husk cremen

Hvis man har tendens til at få rød, tør og irriteret hud, når man er forkølet, kan man købe papirservietter med balsam i. Der er en grund til, at amerikanerne har gjort Kleenex til synonym for papirservietter, og sådan begynder det også at være herhjemme.

Det behøver selvfølgelig ikke være Kleenex, men de har flere varianter af papirservietter, som passer godt på huden. Særligt i næsefløjene kan man let få rød og irriteret hud, og lidt balsam i servietterne kan betyde meget.

Man kan også sørge for at få brugt en creme, som kan være med til at tilføre huden noget af den fugt, som papiret og næsepudsningen kan forårsage.

En creme med en høj fedtprocent vil typisk være en god ting, fordi det er fedtstoffet i huden, som kan komme under pres. Derudover er det helt lavpraktisk en god ide at finde en creme, der trænger hurtigt ind i huden. Der går nok ikke længe, inden du skal pudse næse igen, og så risikerer du at tørre noget af cremen af, så jo hurtigere cremen virker jo bedre.

Næsespray som Zymelin kan potentielt forhindre bihulebetændelse

Brug naesespray

Nogle har mere anlæg for bihulebetændelse end andre, men uanset hvor ofte man bliver ramt, er det ikke sjovt at have bihulebetændelse. Fordi bihulerne bliver stoppet til med betændelse, bliver trykket større, og det er smertefuldt og ubehageligt.

En af grundene til, at bihulerne kan blive stoppet til, er forkølelsen. Når der bliver produceret mere snot, kan det fylde bihulerne, og sammen med betændelse kan det altså udvikle sig til en sygdom.

Derfor kan næsespray som Zymelin potentielt være med til at forhindre bihulebetændelse. Zymelin og andre næsesprays kan virke ved at give mere luft, og hvis det fører til, at man lettere kan komme af med snottet udadtil, kan det potentielt hjælpe mod bihulebetændelse.

Zymelin virker ved at mindske hævelsen i næsens slimhinder, som man kan læse på indlægssedlen, og det kan være med til at give lettere passage for slimet, der bliver ophobet.