Hvis man gerne vil undgå at blive forkølet, kan man sørge for at få masser af C-vitamin – eller kan man det? Det gamle husråd lyder, at masser af C-vitamin hjælper, men faktisk er der ikke hold i videnskaben i forhold til, at C-vitamin kan forebygge eller forhindre forkølelse.

Videnskab.dk har blandt andre talt med en professor, som fortæller, at ”det ikke giver mening at spise store mængder C-vitamin for at forhindre forkølelse”. Det er blandt andet fordi, C-vitamin kan blive opløst i vand, fortæller professor Susanne Gjedsted Bügel videre, og det vil sige, at hvis vi får meget af det, vil vi bare tisse det overskydende ud igen.

Og så bliver gode råd jo dyre, for hvad skal man så gøre? Reelt er det sådan, at man ikke kan undgå forkølelse fuldstændigt, med mindre man fuldstændig isolerer sig fra omverdenen. I praksis vil man blive sat i smittefare fra tid til anden.

Til gengæld er der noget, man kan gøre for at ens krop bliver bedre rustet til at stå imod, når smitten rammer, og måske korte sygdommen lidt af, hvis sygdommen får fat.

Immunforsvaret som helhed skal holde stand

I stedet for kun at kigge på C-vitaminerne, skal man kigge på immunforsvaret som helhed. Fokus på den generelle sundhed er også en del af vores store artikel om forkølelse, og det tåler en gentagelse, så vi ikke får spredt myter som den om C-vitamin.

At kigge på hele immunsystemet og hele ens generelle sundhed er noget af det mest effektive mod forkølelse, og derfor kan man med fordel kigge på sin kost. Dette gælder måske i særlig grad vegetarer og veganere, som har skåret en betydelig del af fødevareudvalget væk.

For nogle vegetarer og veganere giver det mening at benytte sig af kosttilskud som dem fra Biosym. Vi nævner Biosym, fordi de har en hel række af kosttilskud, som er godkendt af vegetariske og veganske organisationer, så man kan spise mange af Biosyms produkter med god samvittighed, hvis man er vegetar eller veganer.

Sund livsstil virker bare

En sund livsstil er det bedste forsvar mod forkølelse

Der er utrolig mange grunde til, at man helt generelt bør leve sundt, og når vi nu snakker om forkølelse, gælder det også her. Den generelt sunde livsstil – også ud over en bred tanke på immunforsvaret – er en god ting, hvis man ikke gider være forkølet.

Eksempelvis skriver Netdoktor, at rygning er med til at nedsætte immunforsvaret, og det gør jo kroppen mindre i stand til at bekæmpe forkølelsesvirussen. Normalt snakker man mere om KOL, lungekræft og den slags, når man opfordrer folk til at stoppe med at ryge.

Motion snakker man også primært om i forbindelse med livsstilssygdomme og overvægt, men det er også noget, som kan påvirke i forhold til forkølelse. Motion er nemlig også med til at give et bedre immunforsvar, og det er et godt værn mod forkølelsen.

Det samme kan siges om at få nok søvn, og det kan siges om at undgå stress, og det kan siges om mange ting, som betyder noget for vores generelle velbefindende. En sund og glad person står bedre rustet mod forkølelsen.