Grænsen for et normalt blodtryk ligger på 140/90 mmHg. Er dit blodtryk konstant højere end dette, lider du af forhøjet blodtryk, som kan give en række forskellige følgesygdomme. Læs med her og hør, hvad du selv kan gøre for at opnå et lavere blodtryk.

Alle kan blive ramt

Højt blodtryk, også kaldet hypertension, betyder, at trykket i pulsårerne er højere end det normale. Dette belaster hjertet og kan medføre en øget risiko for fx at få blodprop i hjertet. Dit blodtryk angives med to tal, som adskilles af en skråstreg. Det øverste tal er trykket i arterierne, når hjertet trækker sig sammen, og det nederste tal er trykket, når hjertet ”slapper” af i mellem hjerteslagene. Disse er også kaldt det systoliske og diastoliske tryk.

Alle kan rammes af forhøjet blodtryk, men dog er det mest udbredt hos personer over 50 år. Derudover er det meget sjældent, at det er muligt at finde en årsag til det forhøjede blodtryk, da det både kan skyldes sygdomme i fx nyrerne eller stofskiftet. Det kan da også være arvelige anlæg, som fremprovokerer det høje blodtryk. Dog har personer som er alkoholmisbrugere eller overvægtige øget risiko for at blive ramt. For lidt motion samt indtag af salt og fed mad kan på samme også øge risikoen.

Dette påvirker blodtrykket positivt

Heldigvis er det muligt selv at nedbringe sit blodtryk ved at ændre i sine levevaner. Overvægtige kan spise færre kalorier for at tabe sig og dermed sænke deres blodtryk. Samtidig er det en god idé at øge sin fysiske aktivitet ved at træne mindst en halv time hver dag, da dette kan bidrage til at sænke det diastoliske blodtryk.
En anden vigtig ting er også at undgå rygning. Forhøjet blodtryk forværres nemlig af rygning, da nikotinen i tobakken er med til at øge frigivelsen af bl.a. adrenalin, som får kroppens blodkar til at trække sig sammen, og hjertet til at slå hurtigere.

Derudover er det også vigtigt at spise rigtigt, for at hjertet ikke skal arbejde hårdere, end det allerede gør, når kroppen får føde. En god idé er at se nærmere på Hjerteforeningens anbefalinger for, hvordan man bedst muligt sammensætter sin kost med fokus på et godt hjerte.

Maaler

Sådan måles blodtrykket

Mange tror, at det er muligt at mærke et forhøjet blodtryk, men dette kan ikke lade sig gøre. Er der mistanke om forhøjet blodtryk, vil lægen ofte bede vedkommende om at måle blodtrykket hjemme før en konsultation.
Denne måling vil vise, om blodtrykket er for højt eller lavt, og måles i millimeter kviksølv, som også betegnes som mmHg. Blodtrykket måles på overarmen, hvor manchetten placeres direkte på huden et par centimeter over albuebøjningen. Manchetten må ikke stramme, og det skal være muligt at få en finger ubesværet ind mellem manchet og overarm.

Derudover er det vigtigt at sidde afslappet med armen liggende på et bord eller lignende for at kunne måle det mest nøjagtige resultat. Ideelt set, skal personen som måles være i hvile i ti minutter før målingen.
Har du ikke en blodtryksmåler, har Webapoteket et stort sortiment af måleapparater fra Omron, som især er velegnet til hjemmebrug.

Omkring en femtedel af danskerne lider af forhøjet blodtryk, og hele 30 procent er slet ikke klar over det. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan dit blodtryk fungerer, og at du måler det regelmæssigt.