Forstoppelse er som sådan ikke en sygdom, men en tilstand, som giver hård og knoldet afføring, og som kan give afføringsbesvær. Det er dog en tilstand, som er meget almindelig, og som både kan ramme børn og voksne.

Forstoppelse findes i to forskellige former: Kronisk forstoppelse og akut forstoppelse. Kronisk forstoppelse kan både komme af sig selv eller opstå på grund af en anden lidelse. Kronisk forstoppelse kan for eksempel komme som følge af sygdom, medicin, graviditet eller væsketab. Akut forstoppelse er forstoppelse, der forekommer akut i forbindelse med for eksempel ændringer i kosten, stress eller rejser.

Uanset om du lider af akut eller kronisk forstoppelse, er der flere ting du kan gøre for at forebygge lidelsen og samtidig skabe de bedste betingelser for en god og sund mave. Få gode råd til, hvordan du forebygger og behandler hård mave herunder.

Forebyg forstoppelse med en sund livsstil

Den vigtigste metode til at forebygge forstoppelse er at sørge for en sund livsstil. Det betyder blandt andet, at du skal spise en sund kost med grove kostfibre som for eksempel frugt, grøntsager, rugbrød og andre grove kornprodukter. Derudover er det vigtigt, at du drikker tilstrækkeligt med væske og får ca. 1,5 l. vand om dagen.

Forstoppelse kan desuden forebygges gennem fysisk aktivitet. Ved at være fysisk aktiv i ca. 30 minutter om dagen kan du stimulere tarmens bevægelser og dermed forebygge en eventuel forstoppelse. Det er derudover vigtigt, at du sørger for gode toiletvaner, og at du går på toilettet når trangen melder sig.

Dårlige toiletvaner kan være et problem for særligt senile mennesker. Derfor kan det også være en mulighed at indføre faste toilettider, så du husker at gå på toilettet.

Brug midler til behandling mod forstoppelse

Er du blevet ramt af forstoppelse – enten kronisk eller akut forstoppelse – kan det være nødvendigt at benytte hjælpemidler, som kan behandle lidelsen. Der findes flere forskellige midler til behandling af forstoppelse.

Overordnet set kan man inddele midler mod forstoppelse i tre kategorier: Midler der har en virkning på tarmindholdets konsistens, midler som bruges til at gøre afføringen blødere, og midler som stimulerer tarmbevægelsen.

Medicinsk-behandling-af-forstoppelse

Midler der har en virkning på tarmindholdets konsistens

De midler som har en virkning på tarmindholdets konsistens virker ved at holde på væsken i tarmen for at blødgøre tarmindholdet. De kan også virke ved at smøre tarmindholdet for at afhjælpe forstoppelsen.

Denne gruppe af midler mod forstoppelse findes enten med det virksomme stof laktulose, med magnesiumoxid eller med macrogoler. Inden for denne kategori af midler mod forstoppelse kan også nævnes loppefrøskaller, som indeholder kostfibre, der stimulerer tarmbevægelserne.

Midler som bruges til at gøre afføringen blødere

De midler som bruges til at blødgøre afføringen er typisk stikpiller eller lavement/rektalvæske, der indføres i endetarmen. Rektalvæske virker ved at øge vandindholdet i afføringen og på den måde gøre tarmindholdet blødere, så det bliver nemmere at tømme tarmen.

Stikpiller kan virke ved at øge salt- og vandindholdet i tarmen og dermed gøre tarmindholdet blødere, og på samme tid stimulere bevægelserne i tarmen. Stikpiller kan dog også virke ved at gøre tarmindholdet blødere og udløse afføringsrefleksen.

Midler som stimulerer tarmbevægelsen

Denne type afføringsmidler virker ved at stimulere tarmbevægelsen og samtidig øge salt- og vandindholdet i tarmen, så tarmindholdet blødgøres. Disse afføringsmidler indeholder enten det virksomme stof biscodyl eller det virksomme stof natriumpicosulfat.

Midler som stimulerer tarmbevægelsen fås både som dråber, tabletter og stikpiller, og er særligt velegnede til behandling af akut forstoppelse. Da de kan have en vanedannende effekt, er det dog vigtigt ikke at anvende disse midler mod forstoppelse i længere perioder.