Hvis man lider af forstoppelse, er man ikke i tvivl. Det er ubehageligt, det gør ondt, og man har det generelt skidt med ikke at kunne komme af med sin afføring. Det er ikke rart at have tarmene fyldt op med affaldsstoffer, man har svært ved at komme af med.

Forstoppelse er faktisk en rimelig almindelig lidelse, og det er ikke nødvendigvis et tegn på, at der er noget grundlæggende galt. Faktisk kan det bare være et tegn på, at man ikke får nok fibre i sin daglige kost.

Der er også nogle typer af medicin, som kan give forstoppelse, ligesom det kan være en følgevirkning af andre sygdomme. Får man konstateret en eller anden sygdom og i umiddelbar forbindelse med sin forstoppelse, kan det sagtens være i den forbindelse, og så er det ikke forstoppelsen som sådan, der skal fokuseres på.

Sundhed.dk har de lavet en fin liste over de typer af medicin, som typisk kan give forstoppelse – den inkluderer smertestillende, vanddrivende medicin, angstmedicin og lignende.

Fibrene smører tarmene

Kigger man lidt videre på Sundhed.dk, kommer der også nogle af de måder, man kan behandle forstoppelse, og her bliver der nævnt fibre. Det er fibre, som kommer i kosten og ikke tøjfibre eller noget i den stil, der er tale om.

Grunden er simpel nok – fibrene er nemlig rigtig smarte nede i maven og i tarmene især. Når fibrene ligger nede i maven, suger de nemlig væske, og når de gør det, bliver de til en slags gel, som kan få afføringen til at glide noget lettere.

Det er også derfor, fibre er godt mod diarré. Fibrene suger nemlig væsken i diarréen og gør afføringen mere fast. I forhold til forstoppelse er det dog den omvendte effekt, man ønsker, og den får man altså også.

Som en lille sidebemærkning kan det nævnes, at man også gerne må drikke rigeligt med væske, når man har forstoppelse, netop for at give tarmene lidt smørelse og gøre afføringen mindre hård.

Movicol og lignende til akutte tilfælde

Movicol mod forstoppelse

Der findes naturligvis også forskellige produkter, som kan virke lidt mere akut end en kostændring kan gøre det. Det er ofte svært at pege på en konkret årsag, og nogle gange kommer forstoppelsen relativt pludseligt og uden sammenhæng med andre ting, og så er det rart at kunne tage et produkt mod forstoppelse.

Et af de mere kendte er Movicol, som kan købes på apoteker online og rundt om i landet. Movicol har en afførende virkning, og det kan tages som pulver, som man blander op i noget vand eller lignende. Det findes endda også for børn ned til 2 år.

Disse produkter er særligt relevante i de tilfælde, hvor behovet for lindring er relativt akut, ellers vil sådan noget som et kig på ens kost og ens øvrige livsstil og sundhed være at foretrække.

Forstoppelse er ingen grund til at gå i panik, men oplever man en drastisk ændring i ens afføringsvaner, bør man kontakte lægen. Så godt som ingen har en fuldstændig regelmæssig afføring, men de fleste har alligevel vaner, og det er en god ting i denne sammenhæng.