Forstoppelse er ikke rart, det kan de, der har oplevet det, skrive under på. Årsagen til forstoppelse er ofte svær at pege på, og derfor kan det også være svært at sætte ind, når skaden er sket. Derfor er det bedre at komme det i forkøbet og gøre hvad man kan for ikke at få forstoppelse, og her spiller afføringen (naturligt nok) en rolle.

En undervurderet måde at forsøge at dæmme op for forstoppelse er ved at få sig nogle rutiner, når det kommer til afføring. Det er med til at indstille kroppens ur i forhold til afføring, og det kan gøre det lettere at komme af med afføringen.

Faktisk er uregelmæssig afføring den første årsag til forstoppelse, man kan finde på vores alle sammens sundhedsportal, sundhed.dk. På sundhed.dk kan man se en række forskellige årsager, som er listet under hyppige årsager til forstoppelse, men man kan altså også læse, at det er svært at pege på en entydig årsag.

Gode afføringsvaner bliver også nævnt på sundhed.dk som den vigtigste behandling af forstoppelse, og ud over en rutine – eksempelvis altid at gå på toilettet efter morgenmaden – er det vigtigt at gå på toilettet, når trangen kommer. Det vil give en lettere afføring.

Sund livsstil hjælper også

Sund livsstil hjælper mod forstoppelse

Det kan efterhånden ikke være en overraskelse, at det er en god idé at leve sundt. Det indebærer en balanceret kost med en god mængde kostfibre, regelmæssig bevægelse eller motion, god væskebalance og den slags. Det er alt sammen med til at give en sundere krop, og det er generelt en god ting – også mod forstoppelse.

Når man lider af forstoppelse, er afføringen hård og knoldet, og derfor er kosten og væskeindtaget vigtigt for at bekæmpe forstoppelse. Det er nemlig et tegn på, at indtaget i kroppen ikke er helt, som det burde være.

Der er også den mulighed, at forstoppelsen er kommet på grund af medicin. Nogle typer af medicin kan nemlig godt give forstoppelse, og mistænker man, at forstoppelsen kan være på grund af medicin mod en anden lidelse, bør man søge råd og vejledning hos sin egen læge.

Akut forstoppelse kan medicineres fra håndkøb

Er forstoppelsen af mere akut karakter, kan man få midler i håndkøb, som kan afhjælpe forstoppelsen. Det er produkter som Movicol, som kan hjælpe med at linde forstoppelsen. Måden Movicol virker på peger tilbage på, at afføringen under forstoppelse er hård og knoldet, fordi Movicol binder noget væske i tarmens indhold, og så er det lettere at komme af med.

Movicol og andre lignende produkter kan hjælpe inden for en kortere tidsperiode end en omlægning af kosten og en justering af ens vaner, men det er ikke en langtidsholdbar løsning. Faktisk kan overforbrug af afføringsmiddel betyde, at man kan ende med forstoppelse.

Sidder man dog med en akut forstoppelse og gerne vil have det problem løst inden for en relativt kort tidsramme, kan man bruge Movicol. Det er ikke et afføringsmiddel på den måde, at der er en effekt efter 10 minutter – Movicol har som nævnt en virkning på tarmen, og det tager mellem 12 og 24 timer, inden effekten træder i kraft.