Vores maver er nogle følsomme størrelser, når det kommer til stykket. De kan nogle fantastiske ting, men nogle gange skal der ikke så meget til, før de kommer ud af balance på den ene eller den anden måde, og det kan betyde, at vi kan få ondt i maven.

Det kan komme til udtryk på mange måder, og det kan føles som alt fra en mindre irritation til en invaliderende smerte, når det er allerværst. Når det er helt slemt, skal du selvfølgelig søge din egen læge, vagtlæge eller skadestue, men der er råd mod de mindre mavegener.

Når man i folkemunde siger ’maven’, er der tale om et ret stort område af kroppen, som indeholder mange organer. Derfor kan det være vigtigt, om man har ondt i det øverste eller nederste af maven, om det føles langt inde eller lige under huden, eller om det måske er ude på siderne.

Som regel får man det, man skal bruge, så maven er glad og tilfreds, men der er mange ting, man skal huske. Det mest basale er selvfølgelig at få spist noget, så man ikke er sulten, men derfra kan man nogle gange have gavn af lidt hjælp til det rigtig for en god balance i maven.

Både hård og tynd mave kan tit afhjælpes med fibre

Hård og tynd mave er nogle helt klassiske maveonder, man kan døje med. Der kan også være flere årsager til både tynd mave og forstoppelse, men en god tommelfingerregel er at kigge på sin kost, hvis man lider af udfordringer med afføringen.

Det er vigtigt at få nok fibre i sin kost, hvis man gerne vil have en god afføring og en mave, som forholder sig i ro. Nogle bruger fibre som HUSK til at få nok i løbet af dagen, men det er muligt at få tilstrækkeligt med fibre, hvis man spiser rigtigt.

Fibrene absorberer fugt og væske i tarmen og bliver til en form for gel i tarmene, og begge disse ting gør fibre gode for en sund afføring.

Hvis man har tynd mave, kan fibrene være med til at absorbere noget af den væske, der er, så man ikke skal på toilettet lige så ofte og med lige så tyndt materiale. Er det derimod forstoppelse, man lider af, vil fibrene hjælpe, når de er blevet til en gel, fordi de så er med til at smøre tarmene, så det hele glider lidt lettere.

Akut diarré kan dog være svært at dæmme op for med fibre som HUSK. Her vil det ofte være noget i stil med halvdårlig mad, som egentlig bare skal ’ud af systemet’, og det kan ofte ske på et døgns tid.

Allergier over for mad

Smerter i maven kan også komme på grund af ens kost på en anden måde. Hvis man er overfølsom over for noget af det, man har spist, kan man også få ondt i maven.

Det er ikke altid ligetil at sige, at man er overfølsom over for noget mad, fordi der i nogle tilfælde kan være op til flere timers forsinkelse på reaktionen. Det vil sige, at man kan spise noget til frokost, og så har man det fint, måske indtil aftensmaden. I det tilfælde kan det være svært at koble maden og generne i maven.

En fødevareoverfølsomhed, som ofte giver udslag ved ubehag eller smerter i maven, er laktose – altså mælkeprodukter. Det skyldes den måde, laktosen opfører sig i maven, hvis den ikke bliver optaget i kroppen.

Menstruationssmerter

En anden klassiker, som kan stå bag smerter i maven, er menstruation. Det er selvsagt ikke hele befolkningen, som er i risikogruppen for at blive ramt af menstruationssmerter. Det er helt naturligt, at man har ondt i maven i forbindelse med menstruation, men det gør det jo ikke mindre ubehageligt.

Der er ikke en ’kur’ mod menstruationssmerter, men der er nogle ting, som kan hjælpe. Hos omkring 1 ud af 10 er smerterne så stærke, at det kræver en månedlig sygemelding.

Vil man tage noget af smerterne, gøres det med NSAID’er (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs som det hedder på engelsk), som typisk er det aktive stof ibuprofen. Det er det aktive stof i sådan noget som Ipren, og det kan suppleres med paracetamol, hvis det er nødvendigt.

P-piller kan også være med til at afhjælpe menstruationssmerter, fordi de kan erstatte noget af den portion hormoner, som giver udsving under menstruationen.