Det er langt størstedelen af kvinder som har menstruationssmerter. Ifølge sundhed.dk er det faktisk helt op til 90 procent af alle kvinder, som oplever menstruationssmerter, så man må sige, at det er en normal ting at opleve. Det gør det jo ikke mindre generende, men man kan trøste sig med, at man ikke er alene.

Hvad der til gengæld nok ikke kan trøste er, at man ikke bare lige kan fjerne menstruationssmerter. Man kan gøre noget ved dem, så de ikke føles lige så smertefulde – det kommer vi til lidt senere – men man kan sandsynligvis ikke bare slippe for alle smerter.

Smerternes intensitet og varighed kan variere i takt med, hvordan ens liv er sat sammen i forhold til alder, næring, stress og mange andre faktorer. De fleste vil opleve, at smerterne fortager sig i takt med, at de bliver ældre, men så længe man er i en periode med smerter, kan de sjældent fjernes permanent.

De fleste får menstruationssmerter i begyndelsen af deres menstruation, og det er normalt, men oplever man, at man får stærkere smerter nogle dage inde i menstruationen, bør man søge læge.

Den mildeste måde at behandle

Som nævnt tidligere er der noget, man kan gøre for at afhjælpe menstruationssmerter. Vi starter i den milde ende, som ikke kræver, at man indtager nogen former for præparater, for – igen ifølge sundhed.dk – er der nogle undersøgelser, der tyder på, at der er nogle naturlige ting, der hjælper.

Den første er varme. Det er nok ikke fremmed for mange med menstruationssmerter, at man har lyst til at lægge sig med et tæppe eller en dyne på og lukke ned, mens man har dem, og det kan faktisk hjælpe. Nogle bruger også varmedunke på maven for at dulme smerterne, og noget tyder på, at det kan hjælpe.

Derudover er der også noget, der tyder på, at fysisk aktivitet og yoga kan hjælpe på menstruationssmerter. Selvom det kræver noget tid og en indsats, er det trods alt et alternativ for dem, som helst helt vil undgå brugen af medicin i alle former så vidt som muligt.

Smertestillende medicin

Smertestillende medicin mod menstruationssmerter

Hvis der er tale om menstruationssmerter, som de fleste oplever dem, er der ikke en behandling som sådan andet end at fjerne symptomerne. Det gør man som regel ved NSAID’er, som står for Non-Steroidal Antiinflammatory Drugs, og som man også kalder gigtmedicin.

Det er sådan noget som Ibuprofen og lignende typer smertestillende. Ibuprofen er godt mod smerter i led og ’inde i kroppen’, fordi det har en betændelsesdæmpende effekt. Det er også godt i forhold til menstruationssmerter.

Ibuprofen kan i forbindelse med menstruationssmerter godt kombineres med paracetamol, som man finder i produkter som Panodil. Både Ibuprofen og Panodil kan købes på apoteket og mange steder i håndkøb, så det er til at få fat på.

P-piller eller hormonspiral

Slutteligt er det muligt at dæmpe menstruationssmerter med p-piller eller en hormonspiral. Både p-piller og hormonspiral er med til at regulere forskellige ting i kvindens underliv, og det kan være med til at give færre menstruationssmerter.

Det er muligt at styre sin menstruation med p-piller, hvis der er brug for, at man ikke er ramt af de til tider meget stærke smerter på bestemte tidspunkter. Eksempelvis bruger nogle atleter p-piller til at kontrollere deres menstruation, så de kan præstere, når de skal.