Når man skal have noget, der kan tage toppen af smerterne, er det anbefalingen, at man først bruger paracetamol. Det er det aktive stof i Panodil, Pamol og en række andre forskellige typer smertestillende medicin, og det bliver generelt anset som det mildeste. Det er dog ikke alle, der får en effekt af paracetamol.

Omkring halvdelen af befolkningen får ingen effekt af paracetamol, forklarede Finn Moltke, overlæge på Bispebjerg Hospital, til Berlingske. Derfor skal man være opmærksom på, om man reelt mærker en effekt, når man tager en Panodil mod hovedpine eller lignende.

Hvis man mærker smertelindring efter 20-30 minutter, kan man blive ved med at tage Panodilerne – selvfølgelig efter pakningens anvisninger og doseringer – ellers kan man få gavn af at prøve med en anden type smertestillende medicin. Selvfølgelig med et andet aktivt stof.

Generelt er der 3 eller 4 typer aktive stoffer i smertestillende medicin i håndkøb. Paracetamol, som vi har været omkring, ibuprofen som er et gigtmiddel, acetylsalicylsyre som er den ’oprindelige’ smertestillende i hovedpinepiller og kodein, som bliver omdannet til morfin i leveren.

Vær opmærksom på typen af smerter

Panodil virker mod hovedpine

Selvom Panodil bliver anbefalet som udgangspunkt mod smerter, er det værd at være opmærksom på, hvordan og hvor man har ondt. Er der tale om hovedpine, er Panodil og paracetamol et fint valg – hvis man altså opnår en effekt.

Er der derimod tale om smerter i led eller muskler, er det bedre at kigge på produkter med ibuprofen. Det er et gigtmiddel, og gigt sidder jo som bekendt i vid udstrækning i leddene, og derfor er det oplagt at overveje. Desuden har en undersøgelse peget på, at Panodil ikke hjælper på rygsmerter, her skal man snarere kigge på Ipren eller lignende, som har ibuprofen.

Kodimagnyl med acetylsalicylsyre og kodein kan være meget effektiv, særligt fordi kodein bliver omdannet til morfin i leveren. Det er dog også noget af det smertestillende, der er hårdest for kroppen, så oplever man tit smerter, vil det være fordelagtigt at bruge et alternativ.

Endelig finder man også acetylsalicylsyre i Treo, hvor der også er koffein i. Der er ikke kodein, så der er mindre smertestillende effekt, men koffeinen har gjort Treo til et populært middel efter tømmermænd.

Skru ned for forbruget hvis muligt

Begræns pilleforbruget

I Danmark bruger vi mange smertestillende piller, og når det er nødvendigt, skal man selvfølgelig behandle sine smerter. Problemet opstår, når man behandler sine smerter, selvom det ikke er nødvendigt. Der kan nemlig være konsekvenser ved at tage for meget smertestillende medicin.

I yderste konsekvens kan overforbrug af smertestillende nemlig blandt andet give det, der hedder medicinhovedpine eller medicinudløst hovedpine. Det kan være noget så ubehageligt, og det bliver ikke afhjulpet af smertestillende medicin.

Generelt siger man, at man skal behandle så lidt som muligt, så hvis man mærker en lille hovedpine, kan man tjekke, om man har fået nok at spise og drikke i løbet af dagen, om man har siddet for meget foran en skærm eller andre ting, som kan give hovedpine. Måske kan man slippe hovedpinen med lidt frisk luft og lidt tålmodighed.