Danskerne er rigtig glade for at bruge næsespray, men faktisk ved vi som folkefærd ikke meget om, hvordan vi skal bruge dem. Tidligere i år skrev TV2 om Stefan Stryhn, som var blevet afhængig af næsesprays og havde været det i 12 år, men i artiklen fremgik det også, at kun 37 procent af de adspurgte i en undersøgelse fra Danmarks Apotekerforening vidste, hvor længe man må bruge en næsespray.

Det står ellers ganske tydeligt, hvor længe man må bruge næsespray. Det står både på flasken og på indlægssedlen, som man altid bør læse, og eksempelvis står det også på dette online apotek, hvor man kan købe næsesprayen Zymelin.

Som det står på hjemmesiden, bør man ikke bruge Zymelin i mere end 10 dage i træk, og det er omkring den samme tidsramme, der gælder for de andre produkter også. Generelt er anbefalingen 7-10 dage, men nogle næsesprays skriver 14 dage på pakningen.

Det vigtigste er, at man ikke bliver ved med at bruge dem længe efter de omkring 10 dage, som Zymelin har lagt sig fast på. Det er her, det kan ende med at gøre mere skade end gavn og i yderste konsekvens skabe en afhængighed, som TV2 skildrede i artiklen.

Den gode teknik gør sprayen effektiv

Når man er ramt af forkølelse, kan det altså være tæt på nødvendigt at få luft igennem. Sådan kan det i hvert fald føles, og det er nok også noget af det, der har bidraget til brugen af næsesprays i Danmark.

Når vi nu generelt ikke ved, hvor længe vi må bruge en næsespray er det nærliggende at tænke, at vi heller ikke ved, hvordan vi skal bruge næsesprayen. Det er nemlig ikke udelukkende at proppe den op i næsen og trykke løs, hvis man vil have den ønskede og tiltænkte effekt.

Ved at bruge en næsespray teknisk rigtigt, får man mest muligt ud af den, så det er en god ide at orientere sig, inden man går i gang.

Herunder får du en nem guide til at bruge en næsespray rigtigt, så du får den rigtige effekt og nedsætter risikoen for blandt andet næseblod. Det kan man nemlig godt komme ud for, hvis man ikke bruger næsesprayen rigtigt.

Naesespray

Bøj hovedet, sigt, snus ind med måde

Det første man skal huske, når man bruger en næsespray, det er at bøje hovedet lidt forover. Det er for at ramme det rigtige sted i næsen, for man skal nemlig sigte lidt udad og ikke ind mod næseskillevæggen. Faktisk kan man komme til at lave en hul i næseskillevæggen, hvis man sprøjter for meget og for ofte direkte ind på næseskillevæggen.

Derfor anbefales det også, at man bruger højre hånd til at sprøjte næsesprayen op i venstre næsebor og bruger venstre hånd til at sprøjte op i højre næsebor.

Derudover skal man kun sprøjte en enkelt gang i hvert næsebor, og man skal passe på med at snuse alt for meget ind, når man har brugt næsespray.

Man skal selvfølgelig snuse lidt ind, så sprayen ikke bare løber ud igen, men hvis man er alt for voldsom med at snuse ind, risikerer man, at næsesprayen ender helt inde i halsen, hvor den ikke har nogen effekt.

Hvis man har lyst til at se en demonstration, har Anders Bilde, der er speciallæge i øre-næse-halskirurgi ved Aleris-Hamlet Hospitaler lavet en video, der kan ses på YouTube.