Omkring hver 10. dansker lider af inkontinens. Både mænd og kvinder rammes, men kun en lille andel af dem er i behandling for det. Det skyldes i høj grad, at inkontinens er et meget tabubelagt emne, som der sjældent bliver snakket om på trods af, at rigtig mange danskere er ramt.

Urininkontinens er ufrivillig vandladning, og forekommer ofte som en følgevirkning af en sygdom eller et symptom på, at der er noget, der ikke fungerer optimalt. Urininkontinens er derfor ikke som sådan en sygdom i sig selv. Alligevel kan man være tilbøjelig til at omtale urininkontinens som en folkesygdom, netop fordi så mange danskere er ramt af det.

Herunder kan du blive lidt klogere på urininkontinens og samtidig få viden om, hvad du kan gøre, hvis du er ramt af denne folkesygdom.

Former for urininkontinens

Der findes flere former for urininkontinens, men de mest almindelige er stress-inkontinens og trang-inkontinens samt en blanding af disse to.

Stress-inkontinens er lækage i forbindelse med fysisk aktivitet. Her kan man risikere at få ufrivillig vandladning, når man laver aktiviteter som at løbe, hoppe eller danse, men man kan også risikere at få lækage ved nys eller hoste. Ved stress-inkontinens er lækagen mindre, og man oplever små dryp.

Trang-inkontinens er lækage i forbindelse med en pludselig opstået stærk trang til at skulle tisse. Her kan man risikere pludselig at skulle på toilettet, hvorved problemet opstår, idet man typisk ikke kan nå at komme på toilettet, før det er for sent. Ved trang-inkontinens er lækagen derfor ofte også stor, og man lækker ofte en fuld vandladning.

urininkontinens-mand-og-kvinde

Urininkontinens påvirker livskvaliteten

Urininkontinens har ofte en negativ indvirkning på livskvaliteten. Det kan der være flere årsager til. En af årsagerne er, at man med urininkontinens kan få fysiske problemer med hygiejnen og hudproblemer, der kan være meget generende og ubehagelige.

Derudover kan urininkontinens påvirke ens livskvalitet i dagligdagen. Man bekymrer sig måske i højere grad, om man lugter, og om man er helt ren. Der kan også være en del usikkerhed forbundet med urininkontinens, og man går måske og frygter at komme til at lække i en uheldig situation.

Urininkontinens kan på den måde have en stor indflydelse på ens livskvalitet, og i mange tilfælde kan det have betydning for både ens dagligdagsaktiviteter og sociale liv. Dagligdagsaktiviteter som indkøb og fysiske aktiviteter kan være et problem, og nogle vælger helt at undgå sociale situationer, hvor de skal tilbringe tid med andre af frygt for at komme til at lække, og der opstår en pinlig situation.

Sådan forbedrer du din livskvalitet i forbindelse med inkontinens

Inkontinens er ikke noget at skamme sig over, og selvom inkontinens fortsat er tabubelagt, bliver det et mindre og mindre tabubelagt emne, jo flere danskere der rammes. Selvom inkontinens kan påvirke ens livskvalitet i høj grad, er det vigtigt, at du ikke lader den styre din hverdag. Det er første skridt mod en forbedret livskvalitet.

En anden måde du kan forbedre din livskvalitet på, hvis du er ramt af inkontinens, er ved at forebygge eller mindske urininkontinensen gennem bækkenbundstræning. Mange der lider af inkontinens oplever god effekt af at træne bækkenbunden. Slappe muskler kan resultere i lækage, og når du træner bækkenbundsmuskulaturen, styrker du musklerne, så de bedre kan lukke af for urinrøret. Derfor kan det være en fordel af træne bækkenbundsmusklerne, hvis man er ramt af inkontinens.

En sidste måde du kan øge livskvaliteten på, er ved at være godt beskyttet, når uheldet er ude. Rigtig mange – særligt kvinder – benytter almindelige bind i forbindelse med urininkontinens. Det kan dog ikke anbefales, da almindelige hygiejnebind har til formål at opsuge blod og ikke urin, og det derfor kan være usikkert om bindet kan holde, og du kan risikere at opleve lugtgener.

For en mere komfortabel og sikker løsning, bør du i stedet vælge produkter, der er specielt udviklet til inkontinens. Tena har lavet en række inkontinensprodukter til både kvinder og mænd, der kan bruges både til let, moderat og svær inkontinens. Disse giver større komfort og tryghed, og du opnår fuld beskyttelse til at kunne fortsætte dine dagligdagsaktiviteter.