Fremover kan det være, at man ikke skal bevæge sig ned til lægen, for at man kan få sin diagnose. Videokonsultationer med sin læge begynder så småt at finde indpas, og det kan blive fremtidens måde at overkomme de udfordringer, sundhedsvæsnet står over for i dag.
De fleste af os har prøvet FaceTime eller videosamtaler over Messenger eller Skype, og den teknologi kan vi altså nu trække med ind til lægen. Indtil videre er det ikke udbredt til alle læger i hele landet, men nogle steder som på Mors har man kørt med et forsøg. Det bliver nu bredt ud til alle patienter i området.
Konsultationer over video bliver også brugt af andre, eksempelvis har Aleris-Hamlet lavet tjenesten Videodoktor, som tilbyder dette. Selvom det kan lyde futuristisk, så giver det faktisk god mening, fordi teknologien efterhånden er så god, at hvis det bliver nødvendigt at vise noget over video til lægen, kan man rent faktisk se, hvad der er på billedet i fine detaljer.
Kan være lettere og spare tid
Et par af de helt store fordele ved at anvende videokonsultationer, hvis man som patient altså er tryg ved det, er letheden og den tid, man kan spare. Som patient kan man spare transport- og ventetiden, hvis man kan tage konsultationen hjemme fra sin sofa.
Det er også markant lettere, hvis man har noget, som gør det svært eller besværligt at bevæge sig længere end mellem sin seng og sofa. Særligt hvis man bor alene, kan det være en udfordring at komme til lægen med eksempelvis smerter i fødderne eller benet.
Så ville det være rart, hvis lægen kunne stille en diagnose online, og med mulighederne for at gå på apoteket online, kan man få leveret medicinen hjem til sig selv.
En anden vinkel på, at det kan være lettere med en videokonsultation, er snakken om mulige psykiske problemer. For nogle vil det være mere trygt og komfortabelt at snakke med lægen, mens man sidder i hjemmets trygge rammer, end hvis man sad hos lægen.
Potentiel hjælp til lægemangel
En vinkel som endnu ikke ser ud til at have fundet indpas i forhold til videokonsultationer, er muligheden for at afhjælpe lægemanglen. Vi kommer som samfund ikke derud, hvor det helt kan erstatte de klassiske læger, men det kan potentielt gøre noget for at mindske den.
Lige nu har private virksomheder som Nordic Medicare måttet overtage nogle klinikker, fordi ingen læger har villet overtage dem. Med private aktører som Nordic Medicare kunne det åbne muligheden for, at videokonsultationer kunne ske eksternt, så lægerne i klinikkerne kan få tid til de patienter, som har brug for en konsultation hos lægen.
Der er mange muligheder med videokonsultationer, og man kunne også forestille sig, at det kunne være lægestuderende i prøvestillinger, som tog sig af denne slags henvendelser. Medicinstuderende er faktisk også noget, der er fokus på i forbindelse med lægemanglen – blandt andet får den studerende med semestrets højeste gennemsnit på SDU overrakt en pris fra Nordic Medicare.